Pagina's

zondag 26 september 2010

Burlende herten op de Hoge Veluwe

Afgelopen weekend zijn Patricia en ik voor een weekend naar het Nationale Park Hoge Veluwe gereden. In september gebeurt er namelijk iets bijzonders hier. Ik gebruik graag Wikipedia om het uit te leggen:

In de zomer en in de winter vormen de herten roedels. De vrouwelijke herten (hinden) en onvolwassen dieren van beide geslachten vormen aparte roedels. Hinderoedels worden meestal geleid door een dominant vrouwtje. De volwassen mannelijke dieren vormen afzonderlijke en van de hinden ruimtelijk gescheiden roedels die bovendien vaak ook minder gestructureerd zijn en meer wisselende samenstellingen kunnen hebben. In de aanloop naar de paartijd (bronst) vallen de mannelijke roedels volledig uiteen en zoeken de herten de roedels met hinden op. Minder sterke herten kunnen zich (nog) niet zo laten gelden ten opzichte van hun krachtigere en ervarenere rivalen en leiden dan een vaak zwervend bestaan.

De bronsttijd valt voornamelijk in de tweede helft van september tot begin oktober. Soms komen er zelfs paringen in november voor, maar die zijn in Nederland vrij zeldzaam. In deze tijd zijn de mannelijke edelherten zeer actief om zich voort te planten. Luid burlend houden ze concurrenten op de hoogte van hun aanwezigheid en hun motieven. Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe vaker hij zal burlen. De sterksten claimen een zo groot mogelijk roedel vrouwelijke dieren.

Het bijzondere is dat gedurende de bronst een deel van de Veluwe wordt afgesloten om dit in alle rust te laten gebeuren. Op een paar plekken echter worden de dieren gevoerd en mag je ook komen kijken. En daar komen vooral fotografen op af, want zo'n beest in de natuur kom je niet vaak tegen en zeker niet met al je apparatuur startklaar.

Ook wij zijn er dus naartoe gegaan en om je een idee te geven van de foto's die we gemaakt hebben hieronder een voorproefje. De rest volgt later.

Geen opmerkingen: